måndag 30 juni 2008

living...

...on the edge igen. imorgon åker vi bil i två timmar med barnen. lärdomsstaden är målet. väl framme ska vi gå på restaurang. på kvällstid. med barnen och andra vuxna. vi tänker lite att det blir som det blir (läs: vi får vad vi förtjänar). i värsta fall får vi fly fältet, ta in på hotell och fira lillsyrran en annan dag. men vi hoppas ....

söndag 29 juni 2008

tandad...

lilla e har hon fått sin första tand, det ger helt nya dimensioner till amningsstunderna. man kan säga så här: jag har ännu inte sett tanden irl. men jag har sett den och känt effekterna av den på min egen kropp

lördag 28 juni 2008

28/6 2008


gratulationer och lyckönskningar idag på er stora dag Gabriella och Daniel!!

fredag 27 juni 2008

speed...

jag har en speedad bebis, hon har sovit två timmar idag. hon vaknade vid 07.00, det är snart 15 timmar sedan. jag har ätit fem (5) bullar idag och druckit en espresso, kan det hänga ihop månne ?

odda

det diskuteras odd mollys livsstilskoncept både här och där. jag måste erkänna att jag har stått och stirrat in i min garderob länge idag. men hur jag än tittar och tittar så ser jag bara söta koftor och blusar och inte en endaste liten livsstil. jag har bestämt inte hängt in den i garderoben... tur det, vore ju jobbigt att komma ihåg att rota fram en livsstil varevigaste morgon.

idag...

(bild lånad från www.nhm.uio.no)
idag har vi picknickat i botaniska trädgården, i regn, i lusthuset längst bort i bilden, brevid ett urval av de allra giftigaste växterna, det gick bra, vi åt inte av dem.

sen hann vi stå en stund i ett ihåligt träd innan vi gav upp och for hem för att baka bullar. ikväll packar vi och imorgon far vi i österled.

torsdag 26 juni 2008

en bra dag...

vi var på SATC, barnvagnsvarianten, idag. lilla e skötte sig ypperligt under bion och sov större delen, fattas bara annat eftersom hon vaknade vid 06.00 i morse som sin storasyster.
och filmen var... jaaa...underhållande och full med snyggt som man Inte Har Råd Med Själv, tyvärr. kände ändå att en tur på stan var på sin plats efteråt men jag kom faktiskt hem tomhänt, trots rean. kvällen spenderas med sushi, bebisskrik och åska.

onsdag 25 juni 2008

imorgon...

jag såg starwars utan ljussvärd, sagan om ringen utan mantel och jag kommer att se SATC utan stylish. men jag spanar gärna in dem som stylar upp sig, om det nu finns några sådana på barnvagnsvarianten.

äntligen...

har polarn startat sin rea i no. vindtät fleecejacka i svart inhandlat till s. hon var inte helt nöjd men det lossnade lite då jag påpekade att det passar alldeles särskilt bra med rosa till.
lilla e fick en mycket liten röd sportjacka att sporta omkring i.
och mamman, hon fick ingenting, inte ens en kaffe. men det blir kanske en tur till någon dag snart. dessutom far vi ju till sverige på lördag och kanske vankas det lite shopping då. det finns ju en alldeles särskilt bra barnklädesbutik med rent ypperligt trevlig personal som vi måste besöka. och är det rea där, ja då kan det sluta precis hur som helst.

lilla e (bebis-)sportar i sin nya röda jacka

tisdag 24 juni 2008

smaka bra



nu är den ett minne blott...

semestern

så äntligen har semestern börjat! skulle ha börjat i helgen men blev utsatt på grund av att herr t fick jobbrelaterade besök från kontinenten. besök som sen på råga till allt missade planet hem och stannade ytterligare en natt... nu har vi inga planer förrän tidigast fredag, kanske lördag. solen skiner, det är ganska kallt men vi är lediga! och jag ska baka en jordgubbstårta idag. bara för att

måndag 23 juni 2008

ikväll hos tingelings

pancakemania...hämningslöst. allt gör lite ont.

zzzzz

alla sover... till och med hunden... det är så tyst, jag är så nöjd!!

en utmaning

från den lilla mamman

1. Sommarplaner: vila, fixa ett jobb (lite ångest!!) hänga lite i sverige
2. Mest nöjd med: mina fina döttrar och min tillkommande
3. Last: vin, och det här
4. Vad hänger på väggarna: ett stort tyg med träd på, silverfat, tavlor och bilder
5. Relation till mejlen: oumbärliga men över tid förgängliga
6. Skrattade senast: när s killade mig under hakan, ganska nyss.
7. Nojor: min figur, trafiken
8. Favoritresmål: japan/okinawa
9. Favoritråvara: ? olja, diamanter
10. Favoritredskap i köket: la pavoni, knivar
11. Hemlig kunskap: gamla scout/överlevnadskunskaper skvalpar nog omkring därinne
12. Skrek senast till mina barn: till lilla e nyss och nästan varje gång hon smäller ihop sina tandlösa småkäftar om mitt bröst (ajajajajaj!!).

söndag 22 juni 2008

opera

idag har vi sett det nya operahuset, faktiskt helt galet snyggt både invändigt och utvändigt. man kan gå upp på taket utanpå byggnaden. den är lite som en gigantisk skateboardramp i vit italiensk marmor

lördag 21 juni 2008

SATC

det blir SATC på torsdag förmiddag med mammagruppen, barnvagnsvarianten alltså. och jag som alltid varit lite känslig mot störande moment på bio. småsnack, prassel ja ni vet... faktum är att jag inte varit på bio sedan 2004.

sen är jag lite orolig över att man i norge ibland översätter namn i utländska filmer till norska namn, i harry potter tex hette rektorn för skolan professor humlesnurr, är inte det märkligt?

undras jag om de har döpt om carrie ? till kari kanske...och mr big till herr stor, eller brede möjligens.

eller ännu värre...tänk om filmen är dubbad. kari sitter på ett fik med sin laptop och tänker högt för sig själv... "jeg lurer litt på hvis det i denne byen er vansklig og finne gutter hvis man er ei pen dame med mange kler og dyre vesker og sko...??"

fredag 20 juni 2008

exilsommar


trots åska och hagel. på den allra högsta punkten ovanför oslo....

torsdag 19 juni 2008

fundera, fundera

på svenska när någon är så där snäll och fin, då kan man ju kalla den personen för finis.
det gör jag ibland, och nu har även s börjat kalla personer och dockor som är snälla för finis.
på norska heter ju fin `pen´, och jag vet inte hur jag ska kunna förklara för s att det liksom inte funkar så bra att kalla människor och dockor för... just det...

vardagskonst

kunstig fortau (övers. sv. konstig trottoar)

potatisshopping

läste här om färskpotatis och blev lite sugen, det är ju midsommar och allt ju... så jag for och storhandlade. 98 öre kilot kostade alltså färskpotatisen i sverige.
ICA maxi i oslo tar tydligen 26.90 kilot... ja, jäklar... jag slog till på ett och etthalvt kilo, färdigpackat i påse, jättestora trista potatisar som säkert var nya och små och fina för jättelänge sedan, i jorden.
39 spänn alltså, för ett och etthalvt kilo .... inte att det inte är värt det eller så ... men herregud det är ju liksom läge för en svart potatismarknad i det här landet.

uppdatering: ja ännu billigare kan det tydligen bli, välkommen att köpa min potatis så köper jag din.

onsdag 18 juni 2008

yttrat vid middagsbordet

s, som ätit klart och vill ha sin far med sig för att leka, säger till honom med mörk och allvarlig röst:
- upp med dig, lille man !!

jobb ...

ja, ibland undrar man om man ska passa på och göra ett otippat karriärsdrag

iakttagelse...

halvnakna män från öst sågar sten på gården... jag vet inte riktigt om jag vågar gå ut

midsommar...

... midsommar firas inte i norge men som svensk kan man åka hit och fira istället, vi satsar på ringlekar och glass. sen åker vi hem och kanske skålar vi lite när barnen har lagt sig.

tisdag 17 juni 2008

rik ?


det finns saker i norge som är sjukt mycket billigare än i sverige.... detta får mig att känna mig jaa... rik.

måndag 16 juni 2008

glömde...

jag utmanar fru a att visa sin handväska ... såvida du inte är upptagen med annat just idag...

stöld...

jag har helt respektlöst snott en utmaning från from tokyo with love
nämligen:
vad finns i din handväska?
utmaningen innebär att en liten men ack så obehaglig sanning om mig själv avslöjas, så här kommer det.
först min väska idag: ,












ganska sliten vit från ceannis i denna en necessär med:
blöjor till stort och litet barn, våtservietter, paracetamol till barn och mamma, kittykam, extra hårspänne/snodd, kittyplåster (muta) och en liten handduk med kråkor på.


övrigt i väskan:
min finfina japanska plånka, sminkväska från monki, liten tygportmonnä från rice, nezeril (min nya drog), halstabletter stulna från svärmor, handcreme och locobase, liten spegel, läppcreme, nöd-nappar, extra hårspännen (det är alltså jag som har dem och jag som skyller på s att hon slarvar bort dem), lösa mynt, pyttealmanacka från ordning och reda samt mina stora solisar från h&m och syrrans solisar som jag råkade sno förra helgen.

i sminkväskan:
diorskin sculpt( döljer allt), concealer lóreal, mascara clinique, svart kajal nouba, skugga bodyshop, lite gloss och hårspännen. sammanfattning:
det visar sig att jag har snott mer än jag trodde /visste/hoppades. innehållet i min väska är inte heller fullt så glamoröst som jag hade tänkt/önskat/hoppats. jag har dessutom plockat bort 4 kvitton, ett gem och några tussar papper(varav ett bountypapper) innan jag fotade. förlåt....

slappfisker...

le mot du jour... slappfisk... alltså, norsk motsvarighet till latmask. stämmer väl in på mig idag eftersom jag har avlyst äventyret till vilda och okända bekkestua och istället promenerar ett par hundra meter till kaffe och tårta. replay jeansen protesterar å det skarpaste, men jag låtsas inte höra någonting... tänkte till och med svida om till något med lite plats i midjan... tältklänningen kanske ?

söndag 15 juni 2008

äventyr

imorgon trotsar vi förkylningen och ger oss av. vi tar trikken västerut, lilla e och jag. längre västerut än vi någonsin tidigare har farit. gud vet hur det kan sluta, det finns skogsbränder och grejjer därborta ... kan ju vara rena vilda västlandet det där bekkestua. tur att mammagruppen ska med.

storebarnet och far ...

... är i lekparken i regnet. hostan, jag och lilla e vankar mest från rum till rum i väntan på att det ska bli kaffedags (igen). men jag har i vart fall lyckats söka ett jobb idag ... ett finansjobb! det ni !!

lördag 14 juni 2008

glasögon...


inte trendiga och inte heller varje dag (dessutom osminkat öga rött)

jag har...

... sömnchockat mig själv och sovit från nio till nio !!! bortsett från några svängar mellan tre och fyra då, men ändå ... nu är jag alldeles darrig, trampar snett och går in i dörrposter ... man blir ju lika skum av att sova för mycket som för lite så det är väl bäst att jag fortsätter sova för lite, det är jag ju ändå van vid. uppe sent i kväll alltså...

fredag 13 juni 2008

nämen...

här blir man ju bortskämd på riktigt...

barnfri tripp...

herr t har lovat mig en barnfri tripp hit ikväll...oh the joy! ... och dessutom får jag ett par timmars extra sömn imorgon. snacka om att bli bortskämd

ÅÅÅHHHHH...

man ska aldrig ... ropa hej och simma i lugna vatten med stora lass och en fågel i handen.... gårdagens sommarfestgrillning på barnehagen tog knäcken på mig helt. idag har jag ingen röst, snutit ut ett ton snor, dessutom varit uppe flera timmar i natt med lilla e som hostar och hostar. så hör en snäll mamma från mammagruppen av sig och undrar om vi ska fika. det är mot min natur att tacka nej till fika. jag vill jättegärna fika. och gå promenad. och prata med ljud istället för väs och fräs, och helst också shoppa lite....

torsdag 12 juni 2008

trots...

ok så värst sjuka är vi inte, ingen feber, mest snoriga och lite gnälliga. har därför bestämt att vi trots allt åker till barnehagens sommarfest i eftermiddag. jordgubbar är inhandlade (40 nok litern och då var de inte ens norska, eller svenska heller för den delen) tårta är bakad medels en arm och hand, resultatet lämnar möjligen lite övrigt att önska...., picknickkorgen är packad ifall det skulle visa sig vara omöjligt senare, så vid ca tre bär det av... mitt i rusningstrafiken alltså med gnälliga barn och gräddig rulltårta. hur jag ska packa in den(tårtan) är en gåta, i bakluckan med barnvagnen ? på golvet i en påse ? i takboxen? och varför, varför, varför köper jag aldrig en sån därn smart fraktatårtlåda när jag har stått och hållt i en ca tusen gånger??!

med risk...

...för upprepning...

onsdag 11 juni 2008

hurra

en mycket kär gammal vän från studenttiden i lärdomsstaden har fått bebis, grattis K till lille I och viva 50-talsnamnen!!

ha!

det sista och mest fruktade testet:... replayjeansen! de superduper tajta, de går över baken, men inte att knäppa. inte under några som helst omständigheter går de att knäppa. men de går över baken ! det är mer än vad som gick för två veckor sedan.... så snart...- be gone köpstoppet !!! i challenge you, köpstoppet, with my visakortet and nonexisting discipline i will conquer you, före jul och kanske redan till sommarrean!!!

a tribute...

... this is a tribute till Soffan, eller framförallt till Hörnet i Soffan, Hörnet som finns där för oss ... när lilla e skriker om natten och vill sova upprätt, då är det Hörnet som gäller. man tar sitt lilla täcke på armen och tassar in och sätter sig i Hörnet av Soffan... och till slut så somnar man där, sittandes med en sovande lilla e i famnen. och på helgmornar klockan 06.00 när nick jr börjar med dora the explorer, då tar men återigen sitt lilla täcke på armen och så tar man det stora barnet i handen och tassar ut i vardagsrummet och lägger sig där... i Hörnet, och så somnar man in till ljudet av dora the explorer, boots och kartten.
nu vill jag säga TACK Hörnet, TACK från hela familjen !! TACK för att du finns där och räddar oss varje gång vi behöver det.

jaha

jag hade tänkt lägga upp en bild på dagens outfit nu men den är full med kaffe (för andra dagen i rad).
herr t om du hör mig! vi dumpar kaffeapparaten!! the moccamaster - bring it on, vi BEHÖVER den!!

tisdag 10 juni 2008

bitter

jaha ja, det vankas vin på finlokal för första gången post lilla e. det är fantastiskt väder ute och om några timmar kommer mammorna i gruppen att sitta och vara tjusiga i sommarkvällen på en härlig brygga vid fjorden, de kommer att kosa sig med fräsigt vin och äta italienskt. prata och skratta utan bebisar kommer de att göra.
själv sitter jag här i myskläder och flottigt hår, febrig och osnygg i ögat och tittar på min nystrukna tältklänning. när kommer nästa chans att gå på lokal och klä sig fin, tro ...? kanske redan 2009 ?

status update

s: ögoninfektion under behandling
lilla e: feber efter vaccinationen igår
själv: feber och ögoninfektion
herr t: vård av sjuk familj
hunden: gnällig

måndag 9 juni 2008

fru a....



fru a ..., kan det vara något internordiskt tro ??



mammagruppen

eller barselgruppen som det heter i NO, har fattat det mycket kloka och mogna beslutet att ställa in dagens träff och istället ha en bebisfri kvällsträff här imorgon.

Förtydligande...

... alltså jag känner att jag måste förklara det här med matsmuggleriet, det var inte mycket för mycket vi tog med över gränsen. det var kanske en fläskfilé och en arbogapastej (litet paket) för mycket som slank med. inte mer... men det är ändå lite spännande varje gång. igår var tullen inte ens hemma när vi körde över gränsen... men någon gång händer det, då tar de arboga pastejen ifrån oss och jag kommer att vara lite ledsen, men ändå kanske lite nöjd över att ha trotsat lagen... sådär lite lagom...

i helgen


...har vi åkt väldigt mycket bil.
vi har även firat en student, badat, solat, ätit gott och sovit både mycket och lite. vi har blivit friska och lite sjuka igen. dessutom har vi smugglat mat och suttit i bilkö både ut ur och in i oslo.

onsdag 4 juni 2008

trots allt

med barnläkares välsignelse far vi nu till sverige i några dagar. fem timmar i bil med lätt febriga barn... can´t wait...

minus

jag går på minus....3 kg kvar tills köpstoppet hävs tjohej !!

igen igen...

...

tisdag 3 juni 2008

föräldraskapets oförutsedda fördelar


... hmmm.... kanske kan man piffa upp det mullvadsbruna tältet med ett par 9 cm klackar ? måste ju passa på att använda dem medan man har en barnvagn att hålla sig i... annars kan det lätt bli lite äventyrligt...

i rättvisans namn

igår var ju s sjuk, snorig och lite feber, men ändå vid hyfsat humör så hon har åkt till barnehagen idag. i rättvisans namn ska ju då lilla e vara sjuk idag då. ... så efter fem (5) amningar inatt och en morgon som började strax efter 0500 så har hon nu slutligen däckat på min axel. och där sover hon snarkandes och snorandes så länge jag står upp och gungar lite samtidigt. ...hittills har det tagit 13 minuter att skriva dessa få rader....jag känner att det kommer att bli en lååååång dag...

måndag 2 juni 2008

buhu...

saker man inte ska göra när man varit instängd en hel dag med liten bebis och sjukt storebarn:
- fara till stan så där lagom blasé för att shoppa något fint i lugn och ro när det är enochenhalv timma tills det stänger
- tro att man har ett avslappnat förhållande till att man VERKLIGEN inte är en strl: 38 längre
- krångla ner sin amningsbyst i klänningar med tunna eller obefintliga axelband
- tro att maxiklänningar är räddningen för en post gravidkropp, det är det INTE, det är Döden, i bästa fall ser det ut som man har en månad till förlossning

det blev nåt tältartat, halvlångt, mullvadsfärgat från zara med knyt under bysten så att man kanske kan kvälja de värsta gravidryktena, eller åtminstone snöra in någon lös kroppsdel.

mygel ?

jag funderar över det här med köpstoppet ... om man till exempel behöver handla något för att vara fin på någons studentpartaj, då handlar man ju egentligen inte för sin egen skull, eller hur? ... egentligen handlar man ju för studentens skull så att den stackarn slipper skämmas på sin stora dag....
om man resonerar så och tar en (liten) runda på stan, då är det väl lika bra att köpstoppet inte gäller under hela rundan. så att man inte blir förvirrad där på stan och tappar koncepten helt och hållet....

städdags ?

jag lade lilla e i babygymmet för en stund sedan och gick för att sätta på mig linser. när jag kom tillbaka var hon borta.... och gymmet liksom puttat åt sidan...
hittade henne sedan halvvägs in under soffan, alldeles dammig, stackars.... lite förvånad var hon men verkade ändå ganska nöjd med sin bedrift.

igen...

åååh, det är så fantastiskt väder idag att jag tror att jag ska vara inne hela dagen med sjuka barn!

söndag 1 juni 2008

tipi i hagen


herr t är minsann väldigt flink, han har sytt och byggt en hel tipi till s och e, schysst farsa!!